Laatste ochtend zwoegen op de Citotoets

Steenwijkercourant.nl Geplaatst op donderdag 13 februari 2014 09:55

Steenwijk – Bijna 165 duizend leerlingen van groep 8 zijn dinsdag begonnen aan de Citotoets. Net als voorgaande jaren neemt ongeveer 85 procent van de basisscholen de test af.

Vanaf volgend jaar valt de eindtoets later, in april, en wordt hij verplichte kost voor achtstegroepers. Scholieren worden drie dagen onderworpen aan tweehonderd meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheden. Hoe goed de leerlingen presteren, en vooral wat hun leraar in groep 8 voor schooladvies geeft, wordt steeds belangrijker voor hun toekomst.

Belangrijk vinden ze het allemaal. Maar tegelijkertijd weten ze ook allemaal al wat ze willen qua vervolgopleiding. Het Cito advies kan alleen nog het niveau mede bepalen.Volgens juf Bianca van de Emmaschool in Steenwijk is de Cito dan ook geen advies maar meer een bevestiging. ‘Een bevestiging van wat je als leerkracht, als school al weet.’

Samen met hun klasgenootjes uit groep zeven zitten de negen leerlingen van groep acht hun Cito toets te maken. De 11-jarige Seyit Ata vindt het rekenen wel makkelijk. De Cito toets vindt hij wel belangrijk. ‘Ik weet nog niet wat ik later wil worden. Eerst maar naar de RSG. De uitslag van de Cito bepaalt een beetje of ik havo dan wel vwo ga doen’. Duygu Aydin (12) kon niet echt slapen. Ook zij weet nog niet wat ze wil worden later. ‘Mijn moeder was meer gespannen. Van haar moest ik ook veel oefenen’.

Ook de 13-jarige Shynita van Veen heeft op het internet veel geoefend. Ze wil later kraamverzorgster worden. Het Cito advies bepaalt of ze kader of basis gaat doen. ‘Juf heeft gezegd dat wel konden oefenen op internet en dus heb ik dat gedaan’, aldus Daniël Lijkendijk. Hij wil later iets gaan doen in de landbouw.

Leerlingvolgsysteem
Juf Bianca: ‘We hebben het leerlingvolgsysteem. In de twaalf jaar dat ik voor de klas sta heb ik één keer meegemaakt dat het advies erg afweek van wat ik dacht. Deze jongen presteerde op de Cito ineens veel beter’. De Cito is niet verkeerd, vindt zij. ‘De kinderen wennen ook aan het systeem van een examen maken. Het zorgt voor een stukje gezonde spanning. Het hoort er bij. Wij, als leerkrachten en als ouders moeten het gewoon niet té groot maken. Het begint al met de media. Het jeugdjournaal. Het krijgt enorm veel aandacht. Misschien wel iets teveel’.

Vraagstelling
Dit jaar zitten er negen leerlingen in groep acht. Vorig jaar waren dat er twee. ‘Als leerkracht heb ik geoefend met de kinderen. Met enkele oude Cito toetsen hebben we vooral de kinderen laten wennen aan de vraagstelling’, aldus Bianca, die zelf een ontspannen indruk maakt en dat ook overbrengt op ‘haar’ leerlingen: ‘Jullie weten zelf heel goed wat jullie kunnen’. De Cito toets is drie ochtenden achter elkaar.

Scholieren buigen zich over tweehonderd vragen in drie dagen
steenwijkercourant.nl Geplaatst op dinsdag 11 februari 2014 16:09


Duygu Aydin (12) maakt de Citotoets op de Emmaschool. - Foto: Wilbert Bijzitter

Steenwijk – Bijna 165.000 leerlingen van groep 8 zijn dinsdag begonnen aan de Citotoets. Net als voorgaande jaren neemt ongeveer 85 procent van de basisscholen de test af.

Vanaf volgend jaar valt de eindtoets later, in april, en wordt hij verplichte kost voor achtstegroepers. Scholieren worden drie dagen onderworpen aan tweehonderd meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheden. Hoe goed de leerlingen presteren, en vooral wat hun leraar in groep 8 voor schooladvies geeft, wordt steeds belangrijker voor hun toekomst.

Volgens juf Bianca van de Emmaschool in Steenwijk is de Cito echter geen advies, maar meer een bevestiging. Een bevestiging van wat je als leerkracht al weet. 'De Cito is niet verkeerd. De kinderen wennen ook aan het systeem van een examen maken. Het zorgt voor een stukje gezonde spanning. Het hoort er bij. Wij, als leerkrachten, als ouders moeten het gewoon niet té groot maken. Het begint al met de media. Het jeugdjournaal. Het krijgt enorm veel aandacht. Misschien wel iets teveel'.

Samen met hun klasgenootjes uit groep zeven zitten de negen leerlingen van groep acht hun Cito toets te maken. De 11-jarige Seyit Ata vindt het rekenen wel makkelijk. De Cito toets vindt hij wel belangrijk. 'Ik weet nog niet wat ik later wil worden. Eerst maar naar de RSG. De uitslag van de Cito bepaalt een beetje of ik havo dan wel vwo ga doen'. Duygu Aydin (12) kon niet echt slapen. Ook zij weet nog niet wat ze wil worden later. “Mijn moeder was meer gespannen. Van haar moest ik ook veel oefenen'.

Nieuwe single en theaterprogramma Ancora

Steenwijkercourant.nl. Geplaatst op donderdag 23 januari 2014 18:16

Willemsoord - Patrick Jongschaap van de formatie Ancora las woensdagochtend voor in de Emmaschool in Steenwijk. Ancora zingt shanty-en zeemansliederen.

De kinderen hadden zich in stijl gekleed en piratenhoeden opgezet. 'Wij zingen liederen over de zee, kinderen leggen dan de link met piraten', lacht de zanger uit Willemsoord.  Hij las voor uit een boek over piraten en zong tussendoor korte liedjes.
Ancora werd vorig jaar opgericht. Het debuutalbum getiteld Vrij als de wind, stond al vrij snel nummer 1 in de album top 100. 'En we staan er nog steeds in', meldt Jongschaap trots.
 Het is de bedoeling dat Ancora aan het einde van het jaar een eigen theatershow krijgt. Binnenkort komt de nieuwe single Alleen maar water uit. Daarna gaan de drie muzikanten de studio in om een nieuw album op te nemen. 'Door onze optredens in theaters met Jan en Annie bereiken we niet alleen een groot publiek, ook doen we alvast ervaring op in het theater.' Jan en Annie en Ancora treden vrijdag 11 april op in De Meenthe.

Zanger Patrick leest kleine piraatjes voor

Steenwijkercourant.nl Geplaatst op woensdag 22 januari 2014 18:52

Steenwijk - Zanger Patrick Jongschaap van de moderne shantygroep Ancora las woensdagmorgen de kinderen van de Emmaschool voor uit het boek 'Aartje Piraatje'.
Veel kinderen waren ook verkleed als piraat naar school gekomen, om in stijl naar het verhaal te luisteren.
Jongschaap, die uit Willemsoord komt, kwam naar de Emmaschool in het kader van het nationaal voorleesontbijt. Natuurlijk las hij niet alleen maar voor, er werd ook gezongen.